Nieuwsbrief Mei 2023


Nieuwsbrief Mei 2023

Na een uiterst succesvolle show met Wilson Audio en Mark Levinson is mei de maand voor Vivid Audio en Halcro in Den Haag. Reserveer vast een plekje in uw agenda voor 26 of 27 mei. Er is genoeg te melden in deze nieuwsbrief, wat te denken van een nieuw topmodel luidspreker van Linn, een platenspeler van Luxman, een aanbieding van Harbeth, kabels en streaming om uw audiosysteem naar een hoger niveau te tillen.

Uiteraard bent u van harte welkom aan de Anna Paulownastraat om in de Listening Matters winkel kennis te maken met hetgeen in de nieuwsbrief wordt beschreven, of met al onze andere fraaie oplossingen die muziek luisteren tot een waar feest maken.

Showagenda

The Spirit of Sound met Laurence Dickie

Op vrijdag 26 mei en zaterdag 27 mei krijgen Vivid Giya G1 luidsprekers de kans om te bewijzen dat ze thuishoren in de topklasse. In samenwerking met de importeur wordt een systeem neergezet waarin de Vivid’s worden aangestuurd met Halcro Eclipse Mono eindversterkers.De combinatie wordt verder aangevuld met een bron en voorversterking, maar wat dat gaat worden blijft nog even een geheim.

Events
Image
Image

50 Jaar Linn

Feestje in Schotland

50 jaar Linn is niet in stilte voorbij gegaan. Dealers van over de hele wereld waren uitgenodigd om het feestje bij Linn in Schotland te komen vieren. Waarbij Linn van de gelegenheid gebruikt maakt en trakteert met de onthulling van een aantal spraakmakende nieuwe producten.

 

Klimax 360

Misschien wel het meest indrukwekkend is de Klimax 360 luidspreker, het nieuwe topmodel van Linn. Alles aan de Klimax 360 is nieuw, de vormgeving van de behuizing, de drivers en ook de elektronica in de actieve weergever. Het streven van Linn is het “onzichtbaar” maken van de luidsprekers. De vorm van de behuizing draagt bij aan een perfecte afstraling van het geluid, terwijl de elektronica zorgt voor een minimale vervorming.

Systeem

De Linn Klimax 360 is een vierweg systeem aangedreven door een drietal klasse A/B versterkers in de luidsprekerbehuizing. Het actieve systeem maakt gebruik van de beste DAC die Linn heeft kunnen ontwikkelen en laat zich aansluiten op een Linn Hub via de Exakt link. Linn gebruikt vijf drivers:

  • Een 19mm beryllium dome tweeter
  • Een 64mm unit met een dome geweven uit carbon vezels
  • Een 190mm basunit met een conus van aluminium en magnesium
  • Twee 220mm lange slag woofers met een aluminium conus voor de lage tonen

Uitvoeringen

Linn gaat de Klimax 360 leveren in de kleuren Clyde Built, Single Malt en Linn Heritage, in piano zwart en alpine wit, daarnaast in elke door de klant gewenste kleur. Onopvallend zal de Klimax 360 nooit worden met zijn hoogte van 1141mm en eigen gewicht van 70 kilo per luidspreker. Visueel is het een schoonheid met organische vormen, spelend zal de Klimax 360 uit het stereobeeld verdwijnen en volkomen transparant presteren.

 

Luxman

PD-191A

De langverwachte Luxman PD-191A komt naar de winkel!

Een topmodel platenspeler waar de vinylliefhebber van zal watertanden omdat hij niet alleen 33 1/3 en 45 toeren draait maar tevens 78 toeren. Het kunnen plaatsen van een tweede toonarm, waarin een element zou passen voor 78 toeren platen, maakt dat hij voor verzamelaars van oude opnames uniek in zijn soort is. Het vijf kilo zware plateau laat zich aandrijven met een snaar, waarbij de snelheid elektronisch stabiel wordt gehouden. De gemonteerde arm is ontstaan uit een samenwerking van Luxman en het Japanse SAEC. Deze 10 inch arm kan in hoogte worden versteld, zodat vrijwel elk element toepasbaar is. Voor een tweede arm levert Luxman verschillende toonarmsteunen waarop armen van 9 tot 12 inch gemonteerd kunnen worden. Hetgeen de weg opent naar bijvoorbeeld de klassieke SME 3012 arm.

Image

Luxman past in de PD-191A een borstelloze gelijkstroommotor toe, aangestuurd door een in pulsbreedte modulerende voeding. Een referentieklok zorgt dat snelheidsvariaties tot een verleden behoren, ook als de omgevingstemperatuur wisselt. De motor drijft via een pulley het plateau aan en maakt daarvoor gebruik van een vrij brede riem met een lange levensduur. Uiteraard heeft de vliegwiel werking van het 5,2 kilo zware plateau eveneens een positieve invloed op de stabiele omwenteling van de plaat. De rotatiesnelheid is maximaal 6% hoger of lager in te stellen voor een juiste toonhoogte als u op een instrument mee wilt spelen met de muziek zoals die is vastgelegd in het vinyl. Een stroboscoopvenster helpt om de rotatiesnelheid exact in te stellen op het gewenste toerental.

Zoals elke platenspeler vraagt ook de PD-191A om een stabiele ondergrond ook al staat de speler op rubber isolatievoeten, voeten onafhankelijk van elkaar in hoogte te verstellen voor een zuivere waterpas plaatsing. Het lager van het plateau en de arm(en) zijn vastgemaakt aan een 15mm dikke bovenplaat welke rust op rubber dempingssteunen. De motor en de voedingtransformator zitten vast aan een 3,2 mm dikke bodemplaat, waardoor interferentie tussen motor en element onmogelijk is. Zoals altijd bij elke Luxman is de afwerking een waar kunstwerk op zich. De aluminium bovenplaat heeft een diamant geslepen afwerking en rust op een palissanderhouten voet. Optioneel is een stofkap leverbaar. Het gewicht van de zowel elegante als robuuste platenspeler is bijna 25 kilogram. De PD-191A is een droom voor een liefhebber van vinylweergave en voor een vinylverzamelaar.
Demo Aanvragen

Harbeth Aanbiedingen

Listening Matters heeft de hand weten te leggen op een drietal Harbeth luidsprekermodellen en kan deze aanbieden tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Het gaat om walnoot gefineerde 40th Anniversary modellen van de HL5+, de grote M40.2 en de P3 ESR monitor.

De HL5+ is met zijn klassieke vormgeving een graag geziene gast in de luisterruimte en is het meest universele model. De M40.2 heeft de reputatie de weergever te zijn die het dichtste bij de werkelijkheid komt, maar heeft daarvoor een redelijk grote luisterruimte nodig. Terwijl de formaat vriendelijke P3 ESR zich thuis voelt in vrijwel elke luisterruimte en daar een bescheiden plaatsje opeist. 

Harbeth is een klassieke Engelse weergever en gedraagt zich overeenkomstig. De weergave is zuiver, zal zich nooit opdringen, is gelijkmatig en laat uren achtereen beluisteren toe zonder een spoor van luistermoeheid op te roepen bij de luisteraar.

De weergave kenmerkt zich verder door het open middengebied, volgens BBC standaarden geoptimaliseerd voor klassieke instrumenten en de menselijke stem. Laat u verrassen hoe goed een Harbeth ondanks zijn herkomst om kan gaan met popmuziek. Over jazz hoeven wij niet eens te praten, Harbeth en jazz zijn voor elkaar geschapen. Wie gebruik wil maken van de aanbieding kan beter snel reageren, de voorraad is heel beperkt.

Mark Levinson

No 5805

"De achterkant verraad dat de No.5805 eigenlijk bestaat uit twee mono versterkers, samengebracht in één chassis."
Demo Aanvragen
Image

Met het geweld van de ML-50 monoblokken in het achterhoofd zouden wij bijna vergeten dat Mark Levinson ook andere versterkers in het programma heeft zoals de No.5805 geïntegreerde versterker. Een model met analoge, digitale en phono ingangen en een krachtig hart van 2 x 125 Watt. Een vermogen dat verdubbelt aan 4 Ohm tot 250 Watt. Om de versterker nog veelzijdiger te maken is er een hoofdtelefoonuitgang op de voorzijde te vinden. Een helder display laat de volume stand zien en bij een digitale bron de sample rate. Verder is de voorzijde eenvoudig met twee grote regelaars en een paar drukknoppen. De achterkant verraad dat de No.5805 eigenlijk bestaat uit twee mono versterkers, samengebracht in één chassis. Weliswaar gevoed uit een centrale voedingstransformator. Analoge ingangen zijn met RCA dubbel uitgevoerd en éénmaal met XLR. Phono ingangen zijn geschikt voor MM en voor MC elementen. Onafhankelijk van elkaar te kiezen om de bezitter van twee platenspelers of twee armen te plezieren. Digitale ingangen zijn er voor USB, RCA en tweemaal S/PDIF optisch. De No.5805 is te integreren in een domotica omgeving via een ethernetpoort, RS-232, IR input en triggers. Een luxe afstandsbediening wordt meegeleverd.

Over de interne opbouw geven wij graag wat meer details prijs. Zo heeft de grote ringkern voedingstransformator gescheiden secundaire windingen voor het linker- en rechterkanaal. Zes transistoren per kanaal leveren het uitgangsvermogen, gebufferd vanuit de voeding door 40.000uF aan condensatoren. Mark Levinson’s Thermal-Trak stelt de bias continue bij van de uitgang aan de hand van de belasting en de temperatuur van de uitgangscircuits. De conversie van analoog naar digitaal wordt gedaan met ESS-Sabre DAC’s in een gebalanceerde opstelling, goed voor conversie van PCM tot 32bit/384kHz via USB en DSD tot 11.2MHz native en DoP. MQA en Bluetooth aptX zijn standaard aanwezig. De Mark Levinson No.5805 is een flexibele versterker met een ruime keuze aan ingangen, zowel analoog als digitaal en met zijn ruime uitgangsvermogen is het de ideale versterker voor veel audiosystemen. Wij gaan deze ML nog eens extra in het zonnetje zetten, omdat hij het verdient!

 

AudioQuest Mythical Creatures

Image

Listening Matters heeft van AudioQuest een aantal Mythical Creatures kabels ontvangen. Daaronder de interlinks Firebird, Thunderbird en de Dragon. Kenmerkend voor Mythical Creatures kabels zijn de geleiders gemaakt van Solid Perfect-Surface+ koper of zilver (PSS in Firebird en Dragon). Alle types hebben een zero karakteristieke impedantie om zo weinig mogelijk kleuring van het signaal te veroorzaken aan de in- en uitgangen van de apparatuur waaraan zij worden ingezet.

Een 72 Volt DBS is standaard en op de XLR kabels zelfs dubbel uitgevoerd. AudioQuest is er met de Mythical Creatures in geslaagd om het audiosignaal zo zuiver als mogelijk te transporteren. Niets toe te voegen maar ook niets weg te laten. Daarmee zijn de kabels een welkome aanvulling op het assortiment van Listening Matters. Voor zover deze kabels “te horen zijn” kan dat in de winkel, wij bevelen ze van harte aan.

Silent Angel Rhein Z1 Plus

De Rhein Z1 Plus is de krachtige, high performance uitvoering van de al eerder op de markt gebrachte Rhein Z1. De Plus versie ondersteund PCM tot 768kHz en DSD512 door te werken met meer intern geheugen en een krachtiger processor. De extra verwerkingskracht maakt het mogelijk meerdere streamers tegelijk te laten werken binnen uw netwerk. Twee gigabit poorten voor ethernet maken het mogelijk muziek te scheiden van andere data om zo de ruis in streams naar de spelers te minimaliseren. Uiteraard is VitOS de basis software gebleven zodat u in de VitOS Manager geen verschil zult merken met de Rhein Z1.

De Rhein Z1 Plus heeft twee TCXO digitale klokken voor minimale jitter en latency op het netwerk, voor elke ethernetpoort een eigen klok. Indien gewenst kan een externe klok worden aangesloten op de Rhein Z1 Plus, een zelfde klok als op de Silent Angel Pro switch past. Uitgebreide EMI filtering brengt het ruisniveau verder naar beneden en een SSD vormt een betrouwbare en mechanisch geruisloze opslag. Filters in de USB uitgang brengen ook daar de ruis naar een veel lagere waarde. De robuuste aluminium behuizing beschermt tegen vibraties van buitenaf, werkt tevens als koeling voor de CPU zodat een ventilator overbodig is geworden en de Rhein Z1 Plus zijn werkt doodstil uitvoert. De aluminium behuizing koppelt thermisch met koper en grafeen naar de CPU en de SSD.

Door zowel de Silent Angel Genesis GX externe klok als een Bonn N8 Pro switch te combineren met de Rhein Z1 Plus en als speler gebruik te maken van bijvoorbeeld een Munich of Bremen, is de weg geopend naar muziek streaming op het hoogste niveau. Alternatief kunnen bezitters van een Rhein Z1 deze koppelen aan de Rhein Z1 Plus en blijven gebruiken als USB bron aan hun systeem. Silent Angel geeft daarvan diverse voorbeelden die wij u graag uitleggen inclusief de daarbij behorende voor- en nadelen van de diverse implementaties.

Onze deur staat open aan de Anna Paulownastraat 58 in Den Haag.