ROON – Wat is het & Hoe werkt het ?

Wat is ROON ?

Tot de kern van de zaak:

Roon streamt digitale audio, bedraad of draadloos, van harde schijven, NAS-schijven en streamingdiensten zoals Qobuz , Tidal en Live Radio naar eindpunten (actieve speakers en DAC’s) in huis: Roon Ready, AirPlay, Chromecast, Sonos en Squeezeboxen. Veel audio-apparatuur van toonaangevende merken is en wordt  Roon Ready gemaakt. Deze apparaten communiceren via het ROON transmissieprotocol RAAT. Roon Advanced Audio Transmission. Daarmee kan in een thuisnetwerk over vast ethernet en wifi simultaan audio worden verstuurd naar meerdere audiosystemen van verschillende merken.
Dus 3 x Multi!
Multi-Room, Multi-Brand en Multi Casting.

Roon biedt:

– snelle toegang tot enorme muziekbibliotheken, zoals meer dan 50 miljoen tracks bij zowel Qobuz als Tidal

– snelle toegang tot eigen muziekverzamelingen zoals geripte CD’s en hoge resolutie download albums

– tienduizenden radiostations via Live Radio

– gebruikersvriendelijke bediening met een krachtige remote app die werkt op Android, iOS, Windows en Linux

– bijzonder gemakkelijk op te zetten multi-brand en multi-room audio-oplossingen

– met een geluidskwaliteit die zelfs via Internet streamingdiensten een veel hogere kwaliteit (resolutie) kunnen bevatten dan de CD. Zo biedt de streamingdienst Qobuz al 192Khz/24 bit albums aan en doet Tidal aan MQA.

Zie hier onze VLOG waarom ROO

Strategisch

ROON zien wij als de meest belangrijke ontwikkeling in de high-end audio.  Vele gerenommeerde audiofabrikanten voorzien hun producten van ROON waardoor dit nu wereldwijd gezien mag worden als de standaard voor streaming. Sterker nog, ROON maakt het mogelijk er nu een uniforme en sublieme multi-room / multi-brand oplossing in één woning te realiseren.

Waaruit bestaat Roon ?

Roon Core

De kern van elk Roon-systeem is de server die Roon Core draait op elke voldoende capabele Mac,  PC, laptop of op een daarvoor geschikte muziekstreamer zoals de Grimm MU1 en Silent Angel Rhein. Een platform met een quad core processor biedt voordelen op zowel iOS, Linux en Windows. Dit platform is namelijk zeer geschikt om Roon Core te draaien. Onze voorkeur gaat uit naar een speciale muziekstreamer waar de Roon Core is ingebouwd. Deze doet alleen ROON en is veel stiller, lees muzikaler, dan een Mac of PC die veel meer taken moeten vervullen.
Voor het gebruik van de ROON Core moet bij het bedrijf ROON Labs een licentie worden aangeschaft. Dit kan levenslang afgekocht of met een jaarlijks abonnement. EUR $ 119 per jaar of EUR $ 699 (prijspeil februari 2020) voor een levenslang afgekocht abonnement.

Roon Remote Control Software

Roon wordt bediend met de gratis app Roon Remote Control. Deze is beschikbaar voor alle gangbare smartphones, tablets, PC’s en laptops.  (iOS, Android, Windows en MacOS)
Met Roon Remote control kunnen we door de muziekbibliotheek bladeren, streamen van de optionele Tidal en Qobuz-muziekdiensten en Live Radio. Welke muziek moet naar welke Roon-eindpunten worden gestreamd.
De Remote app werk bijzonder gebruikersvriendelijk.  Er kunnen eigen bibliotheken en afspeellijsten worden gemaakt en het is het spreekwoordelijke ‘fluitje van een cent’ om de voorkeursradiozenders te programmeren. Wat ROON ook uniek maakt is de rijke collectie metadata zoals de CD boekjes, songteksten en biografieën die met de Remote Controle app kan worden ingezien. Ook het signaalpad, audioresolutie en de gegevensverwerking van de muziekstream kan worden opgevraagd. Sommige Roon Ready-eindpunten beschikken bovendien tweewegvolumeregeling met de afspeelsoftware. Tevens kunnen Roon eindpunten die gebruik maken van hetzelfde protocol bijzonder gemakkelijk worden gekoppeld in een groep. Zo kan je bijvoorbeeld de audio in de woon- en eetkamer groeperen zodat in deze ruimtes tegelijkertijd, simultaan, dezelfde muziek speelt.

Listening Matters is de Roon Expert

Inmiddels hebben wij diverse werkelijk prachtige audiosystemen met ROON mogen leveren en we durven gerust te stellen dat wij hier de expert in zijn.
ROON vervult zelfs een formidabele brugfunctie tussen een meer traditioneel uit ‘losse componenten’ bestaand high-end audiosysteem en actieve speakers elders in huis. Met ROON kan zelfs een Sonos systeem worden aangestuurd. Met de gratis  ROON Remote App op de smart phone, tablet of laptop kan direct en tegelijkertijd via de ROON Server muziek worden gestreamd naar meerdere DAC’s of actieve speakers van verschillende merken. Zo kan via ROON in de woonkamer de concertzender van NPO Radio 4 spelen en terwijl tegelijkertijd in de keuken de streamingdienst QOBUZ speelt.

Zie onderstaand het praktijkvoorbeeld van een ROON installatie met Grimm Audio, KEF en AURALiC.

Roon Core streamers bij Listening Matters

Grimm MU1 Muziekstreamer – ROON Core


In de high-end is onze Grimm Audio MU1 muziekstreamer de absolute favoriet als de centrale ROON Core & Server oplossing. Aan de MU1 kan zelfs een CD speler worden aangesloten. Dankzij de Upsampler in de MU1, verbetert zelfs de muziekweergave van bijvoorbeeld het CD format.
De MU1 is zo krachtig dat moeiteloos meer dan 12 Roon eindpunten tegelijkertijd kunnen worden aangestuurd.
Lees hier meer over de Grimm MU1
https://listeningmatters.nl/shop/grimm-audio-mu1/?attribute_solid-state-drive=Zonder+SSD

Silent Angel Rhein Z1 – ROON Core


Waar het budget de MU1 niet toelaat, hebben wij een betaalbaarder alternatief met de Silent Angel Rhein Z1 ROON Core – Server. Hiermee kunnen maximaal 6 Roon eindpunten tegelijkertijd worden aangestuurd.
https://listeningmatters.nl/shop/silent-angel-rhein-z1-roon-server/

In onze winkel staat een volledige ROON opstelling klaar met verschillende merken eindpunten en toepassingen. Ook HeadFi.
Graag demonstreren wij aan jou de werking van een ROON gebaseerd systeem en de grote voordelen hiervan. Bezoek daarvoor onze winkel of maak een afspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.