KLANTENSERVICE 070 - 363 20 50
  • Geen producten in winkelmand.

Wat is ROON ?

Tot de kern van de zaak:

Roon streamt digitale audio, bedraad of draadloos, van harde schijven, NAS-schijven en streamingdiensten zoals Qobuz , Tidal en Live Radio naar eindpunten in huis: naar AirPlay-apparaten, naar Chromecast-apparaten, naar Sonos-apparaten, naar Squeezeboxen en naar Roon Ready-apparaten wiens intern gecodeerd RAAT-transmissieprotocol gegevens ziet die vanaf de Roon-server op het eindpunt worden verzonden, zeggen dat. We noemen dat asynchroon. Multi Casting.

Roon biedt:

– snelle toegang tot enorme muziekbibliotheken, zoals meer dan 50 miljoen tracks bij Qobuz

– snelle toegang tot eigen muziekverzamelingen zoals geripte CD’s en hoge resolutie download albums

– tienduizenden radiostations

– gebruikersvriendelijkheid met krachtige remote app die werkt op Android, iOS, Windows en Linux

– bijzonder gemakkelijk op te zetten multi-brand audio-oplossingen

– met een geluidskwaliteit die zelfs via Internet streamingdiensten een veel hogere kwaliteit (resolutie) kunnen bevatten dan de CD. Zo biedt de streamingdienst Qobuz al 192Khz/24 bit albums aan en doet Tidal aan MQA.

Roon Core

De kern van elk Roon-systeem is de server die Roon Core op elke voldoende capabele Mac,  pc of op een daarvoor geschikte muziekstreamer zoals de Grimm MU1. Een platform met een Intel processor biedt voordelen op zowel iOS, Linux en Windows. Deze zijn namelijk geschikt om Roon Core te draaien.

Als we een dedicated server willen die Roon doet en niets anders dan kijken we naar ROCK – Roon Optimized Core Kit. ROCK is een Linux-besturingssysteem dat is afgestemd op het Intel NUC-platform. De beginnersvriendelijkheid van het ROCK-installatieproces is omstreden: flash een BIOS, installeer een OS-image; voer een kleine opdrachtregel uit en configureer. Wat niet ter discussie staat, is dat het tijd kost om te voltooien – tijd die veel mensen niet op een Roon-server willen doorbrengen.

Roon Remote Control Software

Met de besturingssoftware (beschikbaar voor iOS, Android, Windows en MacOS) kunnen we door onze muziekbibliotheek bladeren met (optionele) Tidal en Qobuz-integratie en de server instrueren wat en wanneer naar onze Roon-eindpunten moet worden gestreamd. Spelen, pauzeren, vooruitspoelen en vervolgens verschijnen allemaal onder de hoesafbeelding op een scherm dat nu wordt afgespeeld en ons ook het signaalpad en de gegevensverwerking laat zien. Sommige Roon Ready-eindpunten beschikken bovendien tweewegvolumeregeling met de afspeelsoftware.

Maar Roon is overigens niet alleen software voor het afspelen van muziek. Sinds langere tijd biedt Roon een gegevenslaag voor het weergeven van metadata zoals de albumcover, informatie over de musici en in PDF het eventuele CD boekje. Dit is uniek in de hifi en  was in de audiofiele wereld. Aan de Roon Core zijn abonnementskosten verschuldigd – EUR $ 119 / jaar of EUR $ 699 (prijspeil februari 2020) voor een levenslang afgekocht abonnement.

Strategisch

ROON zien wij als de meest belangrijke ontwikkeling in de high-end audio.  Vele gerenommeerde audiofabrikanten voorzien hun producten van ROON waardoor dit nu wereldwijd gezien mag worden als de standaard voor streaming. Sterker nog, ROON maakt het mogelijk er nu een uniforme en sublieme multi-room / multi-brand oplossing in één woning te realiseren.

Inmiddels hebben wij diverse werkelijk prachtige audiosystemen met ROON mogen leveren en we durven gerust te stellen dat wij hier momenteel expert in zijn.
ROON vervult zelfs een formidabele brugfunctie tussen een meer traditioneel uit ‘losse componenten’ bestaand high-end audiosysteem en actieve speakers elders in huis. Met ROON kan zelfs een Sonos systeem worden aangestuurd. Met de gratis  ROON Remote App op de smart phone, tablet of laptop kan direct en tegelijkertijd via de ROON Server muziek worden gestreamd naar meerdere DAC’s of actieve speakers van verschillende merken. Zo kan in de woonkamer via ROON de concertzender van NPO Radio 4 spelen en tegelijkertijd in de keuken de streamingdienst QOBUZ.aan

Zie onderstaand het praktijkvoorbeeld van een ROON installatie met Grimm Audio, KEF en AURALiC.

Grimm MU1 Muziekstreamer – ROON Core
In de high-end is onze Grimm Audio MU1 muziekstreamer de absolute favoriet als de centrale ROON Core & Server oplossing. Aan de MU1 kan zelfs een CD speler worden aangesloten. Dankzij de Upsampler in de MU1, verbetert de muziekweergave van bijvoorbeeld het CD format.
Lees hier meer over de Grimm MU1
https://listeningmatters.nl/shop/grimm-audio-mu1/?attribute_solid-state-drive=Zonder+SSD

Silent Angel Rhein Z1 – ROON Core
Waar het budget de MU1 niet toelaat, hebben wij een betaalbaarder alternatief met de Silent Angel Rhein Z1 ROON Core – Server
https://listeningmatters.nl/shop/silent-angel-rhein-z1-roon-server/

Graag demonstreren wij aan jou de werking van een ROON gebaseerd systeem en de grote voordelen hiervan. Bezoek daarvoor onze winkel of maak een afspraak

Contact

 

 

X