Sander van der Heide - Master of Sound - ListeningMatters Audio Systems

Showverslag: Master of Sound met Sander van der Heide

Zaterdag 18 november, de spanning steeg naar ongekende hoogte . De 1e in de reeks Master of Sound shows met niemand minder dan Sander van der Heide, Mastering engineer bij de legendarische Wisseloord Studios. Het evenement was volgeboekt en na een smakelijk Indisch buffet werden we getrakteerd op een unieke blik achter de schermen wat begon met het draaien van een LP uit de jaren 30 op een opwind pick-up uit … de jaren 30. “muziek zoals de muzikanten toen hadden bedoeld”

We waren verbaasd over de energie die deze vooroorlogse pick-up had, die volledig mechanisch en akoestisch werkt dus géén elektrische versterking. Ook de rythm en pace was er. Natuurlijk was er hoorncompressie en beperkte bandbreedte maar zo leuk en leerzaam.

Sander gaf uitleg over de verschillende studio’s en speakersystemen waar hij mee heeft gewerkt. Ook analoog vs digitaal en hoe hij in zijn werk beide technieken in de mastering heel bewust gebruikt. Sander vertelde dat hij van een ruwe diamant, de mix die hij krijgt aangeleverd, een schitterende diamant moet maken. Wist u dat er niet één digitale master is. Er worden van een album vele masters gemaakt. Zo wil ieder afspeelmedium zo’n beetje z’n eigen master. Natuurlijk liet Sander ons allerlei verschillen horen tussen bijv. CD (44.1Khz) en Highres (96Khz) maar zeker schokkend waren de verschillen tussen de CD master en degene die aan radiostations en streaming diensten moeten worden aangeleverd. Dit hoorden we allemaal middels A/B/C vergelijk met muziek van o.a. Marcus Miller, Anouk, Marco Bosato, Blôf, Coldplay, Shelby King en vele andere muzikanten. Waarbij Sander zeer boeiende annekdotes vertelde en lekker diep in de mastering keuken liet meekijken met voorbeelden op een TV scherm. Natuurlijk kwam ook de “loudness war” langs waarin een we hopelijk het dieptepunt hebben bereikt.
Omdat we alles precies wilden horen, werd er afgespeeld op het magnifieke Grimm Audio LS1be actieve speakersysteem en was de ontwerper Eelco Grimm ook aanwezig om vragen te beantwoorden.

Onze gasten en wij hebben tot in de late uurtjes waanzinnig genoten  en het bracht ons absoluut dichterbij de oorsprong van iets dat ons allen raakt namelijk “muziek”.

Grote dank aan Sander van der Heide voor deze inspirerende avond.

Ook onze dank aan alle gasten en pers die zich voor deze memorabele avond hadden aangemeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.