• No products in the cart.
KEF Loudspeakers - Chattelin Audio Systems

Geobsedeerd door hoge resolutie

” Van alle kunstvormen is muziek het meest ondefinieerbaar en het meest expressief, het meest denkbeeldig en het meest direct, het meest ongrijpbaar en het meest onvergankelijk.

Vervlochten tot een dans van elektronen langs een draad, leeft de geest voort.

Wanneer KEF muziek naar de rechtmatige omgeving terugstuurt, naar uw oren en geest, dan is het doel om dit zo natuurlijk mogelijk te doen … zonder drama, zonder overdrijving, zonder kunstgrepen. “

Raymond Cooke, KEF-oprichter

KEF werd in 1961 opgericht door Raymond Cooke OBE (1925–1995). Het hoofdkantoor was eerst gevestigd in een nissenhut op het terrein van Kent Engineering & Foundry (hier komt de naam KEF vandaan) – een metaalverwerkend bedrijf aan de oevers van de Medway rivier, nabij Maidstone in Kent. Cooke, een voormalig BBC Electrical Engineer, wilde graag met nieuwe materialen en technologieën experimenteren voor het creëren van producten met superieure akoestische kwaliteit, die opnamen even natuurlijk kon weergeven als de oorspronkelijke uitvoering. Vanaf het begin was de baanbrekende creativiteit van KEF luidsprekers onbetwistbaar en audiofielen wereldwijd hebben al enige decennia bewondering voor KEF’s innovatieve en hoogwaardige luidsprekers.

Cooke vervolgde zijn werkrelatie met de BBC toen KEF de exclusieve productierechten van de LS5/1A monitor ontving, een systeem waarvoor de nauwkeurige benadering van KEF ten aanzien van productieconsistentie zeer geschikt was. Om luidsprekers met een nog betere geluidshelderheid te ontwikkelen, benutte KEF de intrinsieke kwaliteiten van neopreen, een synthetisch rubber. Dit werd gebruikt voor het vormen van de surround van het luidsprekerdiafragma, om zo de geluidskwaliteit van het middenbereik te behouden.

Medio jaren zestig werd er gewerkt aan een nieuwe bas/midrange unit. Voor het diafragma gebruikten Cooke en zijn ontwikkelingsteam een compleet nieuw materiaal – bextreen. Later werd dit door de BBC overgenomen voor de bas en midrange drivers van de LS5/5 monitor. Naast het hebben van de juiste mechanische eigenschappen, is bextreen ook stabiel genoeg om bij typische schommelingen in temperatuur en vochtigheid te blijven presteren. Tot slot produceerden bextrene woofer conussen een consistent geluid over een grote bandbreedte.

KEF ontving in 1970 de eerste van twee prestigieuze Queen’s Awards for Export Achievement, aangezien het bedrijf ook buiten het Verenigd Koninkrijk furore maakte. Drie jaar later werd KEF de eerste luidsprekerproducent ter wereld die een computergeassisteerd ‘totaal systeem ontwerp’ implementeerde. Nieuwe en revolutionaire digitale testapparatuur zorgden ervoor dat de KEF engineers snel toegang hadden tot relevante scheidingsfilter en drive unit gegevens. Dit heeft hen enorm geholpen bij de ontwikkeling van een zeer geavanceerde generatie audioapparatuur.

Het baanbrekende gebruik van computergegenereerde gegevens maakten het voor KEF engineers mogelijk om speakersets tot op een halve decibel te paren, wat ze tot audiotechnisch equivalent van een identieke tweeling maakt. Exacte matching leidt tot een perfect stereobeeld en deze revolutionaire luidsprekersystemen werden geroemd om hun superieure akoestieke nauwkeurigheid. Modellen in de reeks waren het alom befaamde Model 104 – de eerste huishoudelijke unit die zich aan een broadcast monitor kon meten.

” KEF ontving in 1970 de eerste van twee prestigieuze Queen’s Awards for Export Achievement, aangezien het bedrijf ook buiten het Verenigd Koninkrijk furore maakte. “

Bevestiging van Nauwkeurigheid

Een wonderbaarlijke bevestiging van de nauwkeurigheid van de KEF Reference Series vond plaats tijdens het Edinburgh Festival in 1980. Een optreden van Belioz’ Te Deum, geleid door Claudio Abbado, zou plaatsvinden in de Usher Hall. Het te gebruiken orgel bevond zich echter in St Mary’s Cathedral, die om en nabij een mijl verder weg stond. Het geluid van het orgel werd via een BBC FM radiolink doorgegeven ,en gereproduceerd door 36 KEF Reference 105.2s. Andrew Clements van de Financial Times lichtte bij deze gebeurtenis het volgende toe “….met mijn ogen dicht had ik niet geweten dat Gillian Weir niet in dezelfde hal als het orkest speelde” Het concert was zeer geslaagd en wederom een innovatieve BBC/KEF samenwerking.

Gedurende de jaren tachtig bouwt KEF haar uitmuntende reputatie verder uit met de nu zeer gerespecteerde Reference Series door diverse technische toevoegingen. Dit zijn onder andere Coupled-Cavity bass loading, waardoor de basprestatie aanzienlijk wordt versterkt, force-cancelling en driver ontkoppeling voor het elimineren van kastverkleuringen door de mechanische trillingen van de drive unit chassis, conjugate load matching om de elektrische belasting van de versterker te verlichten en de KEF Universal Bass Equaliser (KUBE) die een diepgaande basweergave van compacte behuizingen mogelijk maakte. De in 1984 uitgebrachte Reference 104/2 bevatte al deze kenmerken, en hiervan zijn er substantiële aantallen wereldwijd verkocht.

De revolutionaire KEF Uni-Q kwam uit in 1988, en bevatte een nieuw neodymium/ijzer/borium magnetisch materiaal. Dit materiaal is ontwikkeld door NASA, en heeft tien maal het vermogen van standaard luidsprekermagneten. Deze grote innovatie maakte het voor KEF engineers mogelijk om een tweeter te maken die klein genoeg was voor montage in het akoestische hart van de bass unit coil.

Dit leverde voor het eerst een enkelpunts geluidsbron. In gewone mensentaal betekent dit dat het optimale luistergebied, in welke kamer dan ook, aanzienlijk werd vergroot. De zoektocht naar de moeilijk grijpbare akoestische ‘sweet spot’ behoorde vanaf nu tot het verleden. Uni-Q blijft tot de dag van vandaag één van de voornaamste onderscheidende factoren van KEF.

Producten

 • NEW
 • NEW
 • -33%
 • -30%
 • NEW
 • NEW
 • KEF Blade Two (Demo)
   16.250,00 per paar
 • KEF KC62 Subwoofer
   1.499,00 Per stuk
 • KEF LS50 Wireless II
   2.799,00 3.249,00 Per set
 • KEF LS50 Meta
   1.290,00 1.740,00
 • SOLD
  LSX SOUNDWAVE EDITION
   1.190,00 Aanbieding: per set
 • KEF Reference 5 luidspreker
   6.999,00 7.499,00 Per stuk
 • KEF R5 luidspreker
   2.398,00 Per paar
 • KEF R7 luidspreker
   3.198,00 Per paar
 • KEF R11 luidspreker
   4.998,00 Per paar
 • KEF LSX
   990,00 1.339,00 Per paar
 • KEF Blade - White - Black - Chattelin Audio Systems
  KEF Blade
   28.000,00 30.800,00 per paar