Wat is ROON?

High-end streaming

Roon is een muziek streaming systeem voor de veeleisende audio liefhebber. Het wordt ondersteund door talloze audio fabrikanten, zodat je verschillende apparaten met elkaar kunt combineren tot het ultieme high-end Multiroom audio systeem. Roon is ontwikkeld om in de hoogste kwaliteit van je eigen muziekbestanden te genieten, maar kan ook worden gebruikt met streamingdiensten zoals Tidal, Qobuz en zelfs met internet radio.

De software beschikt over een zeer uitgebreide DSP (Digital Sound Processing) waarmee je in iedere ruimte het beste geluid uit je installatie krijgt. Je kunt gebruik maken van een equalizer, ruimte correctie, balansregeling, upsampling en nog veel meer. Ook hoef je niet bang te zijn dat je met Roon iets te kort komt, nagenoeg ieder audio bestand wordt namelijk ondersteund. Geniet van resoluties tot 768kHz/32-bit PCM en DSD512 (stereo en multi-channel) in WAV, WAV64, AIFF, FLAC, ALAC (Apple Lossless), DFF, DSF, MQA, OGG, MP3 en AAC formaat. Als je systeem een bepaald bestand niet ondersteund zal het door Roon worden omgezet naar de hoogste kwaliteit die door dat apparaat ondersteund wordt.

Hoe werkt Roon?

De dirigent in huis

In eerste instantie configureer je een Roon Core. Dit is de centrale server die je kunt installeren op een computer of NAS of op de speciaal ontwikkelde Roon Nucleus. Op de Roon Core draait de Roon software die je muziekcollectie beheert. Op de Roon Core is het ook mogelijk jouw eigen digitale muziekcollectie op te slaan, maar dat is eveneens mogelijk op een separate NAS. De Roon software zoekt nu de benodigde metadata bij de bestanden op basis van het speciaal door Roon ontwikkelde algoritme hiervoor.

Metadata

Roon vindt de informatie die je mist. Er komt meer kijken bij het beschrijven van je muziek dan alleen een artiest, album en track. Roon zoekt en toont gedetailleerde metadata voor je muziek, inclusief recensies, beoordelingen, opname- en releasedatums, genres met meerdere niveaus, artiestfoto’s met hoge resolutie en songteksten.

Biografie

Leer meer over de mensen achter de muziek. In Roon kun je alles lezen over uitvoerders, componisten, producers en ingenieurs – als links naar diepe biografische informatie, zodat je hun carrières en collega’s kunt verkennen. Tevens een prachtige manier om nieuwe muziek te ontdekken.

Zoeken

Blader door componist, werk en uitvoering. Klassieke muziek past niet precies in de artiest-album-trackstructuur van pop- en rockmuziek. Roon begint met componisten, toont vervolgens hun werken en somt uitvoeringen op, inclusief dirigent, ensemble, solisten, opname locatie en datum.
Image

Roon Remote

Met de Roon Remote app (voor tablets, smartphones, Mac en PC’s) beheer je alles in Roon. Je vertelt de Core wat, en waar het je muziek afspeelt. (Roon end-point) Hiervan zijn er een heleboel, van een KEF wifi speaker tot een Dan D'Agostino geïntegreerde versterker. In de Roon Remote app kun je al je muziek op de Core zoeken, bekijken en kiezen om af te spelen op elk van je Roon endpoints in huis. Je kan ook muziek afspelen van Qobuz of Tidal. Het is ook mogelijk om de muziek in verschillende ruimtes tegelijk af te spelen, dit kan op alle Roon end-points, daarmee kun je dus spelers van vele verschillende merken als multiroom systeem combineren en gebruiken.

Roon Core

Dit is het brein van je systeem. Het beheert je (audio)bestanden, streamingdiensten(Qobuz en/of Tidal) en je audio apparaten(end-points). De Roon Core is vooraf helemaal geconfigureerd voor Roon, je hebt alleen nog een abonnement en een Roon end-point nodig.
 • ROON Nucleus

   1.849,00 2.999,00 Opties selecteren
 • Grimm Audio MU1

   12.750,00 13.570,00 Opties selecteren
 • Silent Angel Rhein Z1 – Roon Server

   1.799,00 2.575,00 Opties selecteren
Image
In de Roon Remote app kun je al je muziek op de Core zoeken, bekijken en kiezen om af te spelen op elk van je Roon endpoints in huis. Daarnaast kun je ook muziek afspelen van Qobuz of Tidal. Het is ook mogelijk om de muziek in verschillende ruimtes tegelijk af te spelen, dit kan op alle Roon endpoints, daarmee kun je dus spelers van vele verschillende merken als multiroom systeem combineren en gebruiken. Bijvoorbeeld een Hegel versterker in de woonkamer, een KEF speaker in de keuken en een Devialet speaker in de werkkamer. Normaliter zou je voor ieder apparaat een eigen app moeten gebruiken, maar niet met Roon. Al deze apparaten kunnen namelijk worden gebruikt als Roon endpoint en zijn daarom allen vanuit de Roon Remote app te bedienen en zelfs tegelijk te aan te sturen.

Roon End-Points

Dan heb je nog één of meerdere apparaten nodig die Roon kunnen afspelen, een zogenaamd Roon end-point. Er zijn steeds meer audio fabrikanten met apparaten die Roon ondersteunen. Ze zijn er in alle soorten en maten.
 • HiFi ROSE RS150 Multimedia Netwerkspeler

   4.399,00 Opties selecteren
 • Dan d’Agostino Progression Integrated Amplifier

   27.490,00 38.990,00 Opties selecteren
 • Mola Mola Tambaqui DAC

   10.990,00 Toevoegen aan winkelwagen
 • KEF LSX II

   1.299,00 Opties selecteren