Nieuwsbrief Augustus 2023


Nieuwsbrief Augustus 2023

Het waren warme weken met temperaturen die in de huiskamer konden oplopen tot 28 graden Celsius. Toch luisterden wij veelvuldig muziek, als wezenlijk onderdeel van de dagbesteding. Worden veel versterkers tijdens het spelen warm, nu werden ze gerust heet. Je moet iets over hebben voor een hobby, zelfs zweten als het niet anders kan. Mogelijk heeft u nagedacht over een hoofdtelefoon, warm op de oren, maar je verhoogt de temperatuur van de kamer niet langer. Ander voordeel, ramen en deuren kunnen open zonder de buren lastig te vallen. Noise cancelling zorgt dat geluid van buiten wordt onderdrukt. Een goed voorbeeld daarvan is de Mark Levinson 5909 hoofdtelefoon die draagcomfort koppelt aan weergave kwaliteit met ANC. Toch liever luidsprekers? Vivid Giya G4 of Revel F226Be zijn misschien opties.

Image

Mark Levinson 5909 hoofdtelefoon

De hoofdtelefoon is draadloos te gebruiken met Bluetooth 5.1 en koppelt met apps aan Android en iOS. Microfoons nemen uw stem op met zo min mogelijk bijgeluiden als wind en omgevingsgeluid, zodat een gesprek met familie of een business call optimaal blijft. Voor onderweg is Active Noise Control onmisbaar. Sluit de wereld buiten en geniet van uw muziek op elke plaats waar u dat wilt. 

De hoofdtelefoon is draadloos te gebruiken met Bluetooth 5.1 en koppelt met apps aan Android en iOS. Microfoons nemen uw stem op met zo min mogelijk bijgeluiden als wind en omgevingsgeluid, zodat een gesprek met familie of een business call optimaal blijft. Voor onderweg is Active Noise Control onmisbaar. Sluit de wereld buiten en geniet van uw muziek op elke plaats waar u dat wilt. 

Image

Linn inruil akties

Akurate en Selekt DSM

Upgrades

Het Schotse Linn heeft altijd gestreefd naar een lange levensduur en lange productiecyclus van al zijn apparaten. Linn staat niet stil in zijn ontwikkelingen en komt met regelmaat met updates en upgrades voor de apparatuur. Eigenaren van de Akurate range kunnen daar in meegaan, zoals vaak biedt Linn een upgrade aan naar de nieuwste Katalyst conversie techniek. Dat gaat op voor de Akurate DS en de DSM. Het oude board wordt vervangen in de speler door een nieuw board en een nieuwe garantie periode van 5 jaar start.

 

DAC

 Wie een nieuw apparaat koopt in de Akurate reeks krijgt uiteraard gelijk de Katalyst techniek mee. Linn heeft daarnaast een actie om van Akurate direct te upgraden naar de Selekt DSM met Organik dac architectuur. De beste dac die Linn in zijn lange historie ooit heeft gemaakt en door gebruikers en pers de hemel in wordt geprezen. Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn en tegen welke prijs de upgrades uit te voeren zijn.

Vivid Audio

Giya G4

Recent is een show gegeven met de Vivid Giya G1 luidsprekers aan Halcro versterkers, een succesvolle avond en dag waar luisteraars genoten van de kwaliteit van de behoorlijk grote Giya G1. Wie daar geen ruimte voor heeft kan uitwijken naar de veel kleinere Giya G4 van Vivid, gebaseerd op dezelfde techniek en vormgeving. De Giya G4 meet slechts 1 meter hoog, is 30cm breed en 46cm diep. Toch heeft deze bescheiden weergever alle essentiële onderdelen van de reeks in zich en is nog steeds compromisloos vervaardigt. De Giya G4 is een 4-weg systeem met 5 drivers waarvan ook de drivers een eigen ontwikkeling zijn van Vivid Audio.

De lage midrange en woofers zijn special voor dit kleinere model ontworpen, de hoge midrange en tweeter zijn gelijk aan die in het topmodel Giya G1. De behuizing bestaat uit een composiet van versterkt glasvezel en balsa hout, geplaatst op een carbon fiber basis. De afwerking is standaard in hoogglans zwart, parelwit of oesterkleur. Maar zoals altijd is elke kleur mogelijk bij Vivid. De 26mm tweeter, 50mm high midrange en 100mm lower midrange “zien” achter zich een taps toelopende buis voor het uitdoven van ongewenste reflecties. De twee 125mm woofers gebruiken een zelfde soort demping, maar worden gecombineerd met een basreflex poort. Het frequentiebereik is uiteraard minder ver doorlopend in de lage tonen dan de grote G1, al ligt het -6dB punt nog altijd op 36 Herz. De impedantie van het system dat tot 400 Watt belast mag worden met muziek is nominaal 6 Ohm en zakt niet onder de 4 Ohm. Welke versterker daarbij past laten wij u graag horen in onze winkel.

 

Demo Aanvragen

Okkinokki

Platenwassers

Image

Wie zijn vinyl collectie koestert en/of met regelmaat wat ouder vinyl koopt dat een schoonmaakbeurt kan gebruiken, doet een goede aankoop met de Okki Nokki platenwasser. Eén van de eerste platenwassers op de markt en ontwikkeld vanuit de liefde voor LP’s. Inmiddels is de Okki Nokki ten opzichte van het oorspronkelijke model sterk verbeterd, gebleven is de krachtige afzuiging van vloeistof met daarin opgelost vuil vanuit de diepste punten van de groef. 

Zonder de groef op enige manier te zullen beschadigen. Het idee is eenvoudig: laat de LP draaien na te zijn vastgezet met een puck, breng vloeistof aan en verdeel het met een zachte borstel, laat de vloeistof even inwerken en zuig die daarna weg. Om dat goed te doen is een krachtige motor nodig in de platenwasser en een zuigsysteem met opvangbak. De Okki Nokki heeft beiden aan boord in zijn functionele verpakking en heeft zijn nut ruimschoots bewezen bij menig vinyladept in binnen- en buitenland.

Revel F226Be

Revel kenmerkt zich door zijn krachtige en snelle weergave, mogelijk gemaakt door het gebruik van composiet conusmateriaal.

Revel is een merk van de Harman Group waar ook JBL en Mark Levinson toe behoren. Revel luidsprekers zijn niet zo bekend in Nederland en verdienen daarom meer aandacht. Bij Listening Matters kunt u onder meer luisteren naar het huiskamervriendelijke F226Be model dat speelklaar staat opgesteld. Het is een 3-weg systeem met een 25mm Beryllium dome tweeter geplaatst achter een akoestische lens voor een optimale spreiding. De midrange heeft een aluminium/keramiek composiet conus, net als de twee 165mm woofers. Leverbare kleuren zijn zwart, wit, walnoot fineer en metallic zilver. 

Met de F226Be is ook prima een surround opstelling te maken, in dezelfde range zijn grotere modellen leverbaar, een monitor model (ook aanwezig in de winkel), een center en een tweetal subwoofers. Revel kenmerkt zich door zijn krachtige en snelle weergave, mogelijk gemaakt door het gebruik van composiet conusmateriaal. Aluminium houdt het gewicht laag en keramiek zorgt voor een hoge mate van stijfheid van de conus. Beryllium is zeer licht en daar profiteren de hoge tonen van in zowel detaillering als lage vervorming. Revel is echt een parel als het op weergave aankomt en verdient zeker de aandacht naast alle in Nederland bekendere merken.

Demo Aanvragen

Grimm Audio

MU2

Het is misschien voorbarig omdat de Grimm MU2 pas mondjesmaat in oktober 2023 leverbaar wordt, maar na de introductie door de fabrikant en de distributeur kunnen we het niet laten u toch vast te informeren over de inhoud van de MU2. Grimm ontwikkeld alle elektronica in eigen huis in Nederland en heeft met de MU1 inmiddels een reputatie over de gehele wereld opgebouwd voor wat misschien wel de beste streamer is. Bereikbaar voor veel audiofielen qua prijs. De MU1 is een Roon server en muziekspeler met digitale uitgangen, met digitale volumeregeling en upsampling mogelijkheid.

De MU2 is een muziekspeler met het digitale deel van de MU1, uitgebreid met een volledig in eigen beheer ontwikkelde dac, een lijnversterker met analoge uitgangen, een krachtige hoofdtelefoon uitgang en een met relais opgebouwde, analoge volumeregeling. De MU2 is tevens te gebruiken met andere digitale bronnen dankzij de AES/EBU, S/PDIF en optische ingangen. De lijnversterker kan twee analoge bronnen aan, één via XLR één via RCA. Uitgangen zijn er alleen analoog via XLR en RCA. De Grimm MU2 is daarmee zowel een speler als voorversterker, rechtstreeks te koppelen aan een eindversterker of aan actieve luidsprekers met een analoge ingang. Muziek speelt via de Roon software vanaf een interne SSD, een NAS of externe USB schijf, met natuurlijk aanwezige support voor Tidal en Qobuz muziekdiensten.

Grimm is terecht beroemd geworden door hun extreem nauwkeurige digitale klok techniek, gebruikt in de MU1 maar ook in studio’s over de gehele wereld. Combineert de klok in de MU2 met een Major dac bestaande uit FPGA’s (zodat updates mogelijk zijn), die zorgen voor een zeldzaam hoge resolutie, upsampling en 11de orde noise shaper. Niet in multibit, niet in 1 bit maar in 1,5 bit. Hoe dat precies in elkaar zit laten we liever door Grimm zelf vertellen in hun white paper. Het bedienen van de MU2 met Roon software geschiedt met een prachtige App waarin veel informatie beschikbaar is over artiesten, tevens grote muziekcollecties kan ontsluiten op een onnavolgbare wijze.

Tot Slot

Gelukkig laat niet alles op zich wachten zoals met de MU2, wat is genoemd aan producten van Mark Levinson, Linn, Okki Nokki, Revel en Vivid is al beschikbaar in de winkel aan de Anna Paulownastraat in Den Haag. Graag zien wij u daar terug om meer te vertellen over ons assortiment. Want hoe wij ons best ook doen u te informeren middels de nieuwsbrief, real life contact met een klant vinden we het allerleukste dat er is.